onsdag 18. desember 2013

Spare penger



Som vi har skrevet om mange ganger tidligere er mikrospar en genial måte å spare penger på, men før man begynner med mikrospar må man jo ha noen penger å spare. Pengene som overføres til mikrosparkontoen din må jo komme fra hovedkontoen din, og det er derfor nødvendig å ha penger til overs der, slik at man kan spare med mikrospar uten å la det gå ut over livskvaliteten.

Men hvordan skal man gjøre det? Jo, du har to muligheter: øke inntekter eller kutte utgifter.
Å øke inntekter er som regel vanskeligst, og her har man ikke mange andre valg enn å finne en bedre betalt jobb, eller tjene penger på en annen måte. Den andre muligheten, å spare penger på forbruket sitt er derimot noe alle og enhver kan gjøre med litt planlegging.

Når man skal kutte utgifter må man først lage et regnskap. Dette kan være et enkelt Excel-dokument, eller til og med for hånd, og her skal alle utgiftene for en hel måned føres inn. Poenget er at man skal få en komplett oversikt over forbruket sitt, for deretter å kunne bestemme seg for hva som skal kuttes ned på. Dersom man bruker tusenvis av kroner på hurtigmat, røyk eller godteri er en av disse kanskje et godt punkt å kutte ned på, men hva man faktisk velger å kutte på er et individuelt valg.

Veldig mange får sjokk når de ser hvor mye penger de faktisk bruker på diverse ting, så et slikt regnskap kan være en oppvekker for sløsing av penger. Når man har sett godt over regnskapet er det på tide med et budsjett for neste måned. Her skal man skrive inn alle planlagte utgifter for neste måned, så er utfordringen å klare å få dette budsjettet til å stemme i forhold til regnskapet.
Når man blir flinkere til å spare penger vil man oppleve at man sitter igjen penger igjen på slutten av måneden, selv om man har brukt mikrospar underveis! Det er derimot ikke noe problem å overføre overskuddet til mikrosparkontoen din, så økes den med et god boost på slutten av måneden.